Skip to main content

Hangbaan straalmachine voor werpstralen

Straaltechniek ontwikkelt voor diverse opdrachtgevers standaard en op maat gemaakte straalmachines voor bedrijven werkzaam in gieterijen, spuiterijen en andere sectoren. Een van de meest gebruikte machines voor oppervlaktevoorbereiding is de hangbaan straalmachine.

De hangbaan straalmachine is uitgerust met straalturbines, ook wel straalwielen genoemd. Deze wordt meestal aangeboden als een inline-oplossing voor gieterijen, spuiterijen en oppervlaktebehandelingslijnen. De machines hebben vaak een semi-automatisch mechanisme maar kunnen ook uitgevoerd worden met volautomatische straalmogelijkheden. Lees de volgende secties voor meer infomatie:

Lees de volgende secties voor meer infomatie:

Introductie van een hangbaan straalmachine

De standaard hangbaan (en doorvoer hangbaan) straalmachines zijn speciaal ontwikkeld voor het reinigen van het oppervlak van een breed scala aan werkstukken. Kogelstralen of gritstralen is een metaal-afwerkingsproces dat wordt gebruikt om het oppervlak voor te bereiden op verdere processen of als een definitieve oppervlaktebehandeling. Wanneer het oppervlak in een straalcabine met hoge snelheid wordt gestraald met straalmiddel, zal dat de vereiste ruwheid geven voor de verdere behandeling, of zal het onnodige onzuiverheden verwijderen en het oppervlak schoon en uniform van textuur/toon maken. De te stralen stukken worden één voor één opgehangen of als een bos aan hangers bevestigd aan karren die over een monorail glijden. De verplaatsing van de railwagen gebeurt automatisch vanuit de inlaad positie via een transportsysteem in de straalcabine. De bediening gebeurt op een veilige plek buiten de cabine.

Het straalmiddel wordt met zeer hoge snelheden (80 tot 150 m/s) uit de GN-straalwielen gestoten op de te stralen onderdelen. Hierbij draaien de haken continu en verschuiven ze automatisch in verschillende vooraf ingestelde posities in de straalcabine. De beweging in de straalcabine is zo gekozen dat de volledige dekking van het straaloppervlak en de gewenste oppervlakteafwerking op de onderdelen optimaal wordt gewaarborgd. Nadat het straalproces is voltooid, trekt de transportband de hanger uit de straalkamer en kan de operator de onderdelen verwijderen en verder in productie geven.

Onderdelen van een hangbaan straalmachine

1) Straalcabine

De straalcabine van de hangbaan straalmachine is het hart van de machine en het component waarin het straalproces plaatsvindt. Het straalmiddel wordt uit de straalwielen geworpen en treft de te stralen producten. De cabine ondersteunt alle andere functionele modules en is stevig gebouwd om een ​​lange levensduur te garanderen.

Speciale zeer slijtvaste austenitische mangaan staalplaten worden gebruikt als bekleding van de straalcabine. Deze bieden tot drie keer hun oppervlaktehardheid zonder de broosheid ervan te vergroten (in tegenstelling tot andere materialen die een hogere brosheid vertonen bij toenemende hardheid). Deze voering zorgt ervoor dat de deeltjes die de cabineoppervlakken raken, de straalcabine intern niet beschadigen en zorgt tevens voor een lange levensduur van de machine. Straaltechniek International gebruikt enkel materialen van gerenommeerde Europese toeleveringsketens en OEM’s en staat met meer dan 45 jaar ervaring in de industrie bekend om zijn betrouwbare en duurzame machines met een hoge mate van kwaliteitsafwerking.

2) Geautomatiseerde deuren met stofafdichtingen

De deuren worden automatisch bediend voor het gemak van de machinebedieners en zorgen tevens voor een goede afdichting tegen stoflekken. De bovenzijde van de deuren is voorzien van openingen om het transport van de producten in en uit de straalcabine mogelijk te maken. Deze openingen hebben speciaal ontworpen rubberen kleppen en sluizen om verstopping tegen stoflekkage te garanderen.

3) Veiligheidsbarrière en serviceplatform

De hangbaan straalmachine kan worden voorzien van een veiligheidshek voor de machine voor het waarborgen van extra veiligheid voor de machinebedieners. Er worden speciale sensoren op het hek geplaatst en als een persoon de zone tussen de machine en het hek betreedt, stopt het systeem direct.

Om toegang te krijgen tot de mediareiniger en de lifttop voor service, is er een veiligheidsladder en een platform voorzien. Deze zijn strikt gebouwd volgens de EU-richtlijnen voor machinebouw met uiteraard de grootst mogelijke aandacht voor veiligheid.

4) GN-werpstraalwielen

Het gepatenteerde GN werpstraalwiel is het resultaat van intensief onderzoek en ontwikkeling en biedt verbluffende prestaties die geen enkele andere concurrent kan evenaren.

De GN-werpstraalwielen leveren (dankzij een extensieve R&D fase) een tot 70% hogere straalefficiëntie, een levensduurverlenging van het werpwiel van 10 keer en een tot wel 3x langere levensduur van de schoepen. Daarnaast zijn de GN werpstraalwielen ook uitermate geschikt voor het stralen met hoekig of kantig grit (wat normaalgesproken nadelige gevolgen heeft bij werpstraalwielen van andere leveranciers in de markt).

5) Boventransportsysteem

Op basis van de vorm, grootte, hoeveelheid, de te stralen oppervlakken, doorvoer van het product, worden verschillende hangbaansystemen aangeboden:

  1. Enkele monorail met Y, I of O spoortype met eenvoudige deuren voorzijde
  2. Doorvoer monorail- of carrouseltype met dubbele deuren aan beide zijden
  3. Doorvoer monorailtype met sluizen

6) Straalmiddel transportsysteem

De straalmachine heeft een systeem dat de continue recycling en de reconditionering van het grit- of straalmiddel uit het systeem mogelijk maakt om het straalmiddel vervolgens opnieuw te kunnen gebruiken. Zodra het grit of het straalmiddel het oppervlak van het onderdeel heeft geraakt en dus het grootste deel van zijn kinetische energie heeft verloren, wordt het op de bodem verzameld in een trechtervormige kamer en vervolgens via een roltransporteur naar de elevator getransporteerd.

Deze elevator brengt het straalmiddel omhoog naar de straalmiddelreiniger. Deze bestaat uit een verticale behuizing met een katrol in de elevatorkop en een katrol in de elevatorbasis. Over deze katrollen loopt een riem waarop stalen cups zijn gemonteerd. Deze cups scheppen het straalmiddel op, transporteren het naar de elevatorkop waarna het in de straalmiddelreiniger belandt. Klik hier voor meer informatie over deze elevator.

7) Straalmiddelreiniger en silo

Het getransporteerde straalmiddel uit de elevator komt de straalmiddel-afscheider binnen via een trechter. Grote reinigingen in het straalmiddel worden tegengehouden door een vast geïnstalleerde (maar verwijderbare) zeef. Vervolgens wordt het straalmiddel achter een verdeelklep opgevangen en zoveel mogelijk over de breedte van de reiniger verdeeld. Het straalmiddel valt dan als een gordijn door een luchtstroom en wordt zo stofvrij gemaakt (Windsifter). Het gereinigde straalmiddel valt in de silo. De luchtstroom brengt het stof naar de aparte afzuiging (voorafscheider) waar het wordt gescheiden en opgevangen in een stofzak. Dit resulteert in een perfect herbruikbaar straalmiddel in de onderste opslagsilo, klaar om door middel van verstelbare, elektro pneumatische kleppen naar de turbines te worden getransporteerd. Klik hier voor meer informatie over ons speciale reinigingssysteem en variaties daarop.

8) Labyrint- en afzuigsysteem

Door de impact van het straalmiddel op de producten komt als gevolg van het erosie/slijtage-effect een deel hiervan vrij en wordt aangeduid als stof. Het afzuigsysteem “zuigt” de deeltjes in de cabine samen met de lucht naar buiten, waarbij de deeltjes hun weg kunnen vinden door de afzuigopeningen. Speciaal ontworpen keerplaten en labyrint zijn ingebouwd om de deeltjes op te vangen. Relatief grotere deeltjes raken de keerplaat en verliezen hun kinetische energie waardoor deze uiteindelijk door de zwaartekracht naar beneden zullen vallen. Kleinere stofdeeltjes die nog steeds door de lucht worden gedragen, passeren en bereiken het afzuigsysteem waar ze door de filterpatronen uit de luchtstroom worden verwijderd.

9) Filter

Zorgvuldig gekozen ventilatoren in de filters zorgen voor de nodige stroming en druk om stoffige lucht uit de cabine en de reiniger af te zuigen. De filter is ontworpen met een keerplaat en filterpatronen om ervoor te zorgen dat de uitlaatlucht schoon is en het stof wordt opgevangen op de bodem van de filter. Over het algemeen heeft de standaard filtereenheid/stofafzuiging een reinigingsefficiëntie van 99,9%. Voor speciale toepassingen en hoge eisen werkt Straaltechniek nauw samen met het moederbedrijf Naaykens (Naaykens.com) om een ​​breed spectrum aan oplossingen aan te bieden.

Meer informatie over het afzuigsysteem vindt u hier.

Soorten hangbaan straalmachines

Het duidelijk begrijpen van de klantbehoefte en meedenken met de klant is de eerste stap voor Straaltechniek om de perfecte straaloplossing te bieden. Een standaard straalmachine die een grote flexibiliteit biedt en een breed scala aan productvormen en -afmetingen bestrijkt, is echter mogelijk niet geschikt voor elk type product.

Elke klant is uniek in termen van fabrieks’ lay-out, proces, materiaalbehandeling, beschikbare infrastructuur, ruimte, footprint, integratie met processen en doorvoer, et cetera. Als eerste doorloopt Straaltechniek de wensen met de klant om die duidelijk inzichtelijk te krijgen om vervolgens met een passende straaloplossing te komen die perfect aansluit bij deze wensenlijst. Hieronder treft u enkele van de op maat gemaakte hangbaan straalmachines om u een impressie geven van hoe Straaltechnieks ernaar streeft om de beste oplossingen te bieden aan onze opdrachtgevers.

Referenties

Al meer dan 40 jaar levert straaltechniek maatwerk aan klanten over de hele wereld. Van gewaardeerde individuele klanten tot multinationale bedrijven, van enkele installaties tot complete inline-oplossingen voor grote gieterijen en verfwinkels, wij bieden een breed spectrum aan oplossingen op basis van de behoeften van onze klanten. Blader gerust door onze referentiesecties voor meer details.

Bekijk alle referenties

WAAR KUNNEN WIJ U MEE HELPEN?

Straaltechniek International Groep

Wij bieden de meest geavanceerde oplossingen in de (high-end) metaalverwerkende industrie en leveren voor elk specifiek probleem maatwerk.

Een wereldwijd netwerk van verkoop- en servicepunten biedt ondersteuning bij het uitvoeren van onze zeer uiteenlopende projecten.

©2021 Straaltechniek International Groep. Alle rechten voorbehouden. Algemene Voorwaarden. Privacyverklaring.

Realisatie: Puntmedia

Open chat
1
Kunnen wij u helpen?
Kunnen wij u helpen?