Skip to main content

Draaitafel Werpstraalmachine

De draaitafel-werpstraalmachine is speciaal ontwikkeld voor producten die niet geschikt zijn voor de behandeling in een transportband of trommelstraalmachines.

Deze draaitafel-werpstraalmachines hebben een roterende tafel waarop de te stralen onderdelen worden geplaatst. Al roterend op de draaitafel worden de onderdelen gestraald. De straalturbines werpen de straaldeeltjes vanuit verschillende richtingen naar de onderdelen. Lees de volgende secties voor meer informatie over onze standaard en satelliet draaitafel machines:

Overzicht

De draaitafel-werpstraalmachine wordt veel gebruikt voor het stralen van gegoten en geperste producten van ferro en non-ferro type. Deze draaitafel-straalmachines zijn speciaal ontwikkeld voor producten die niet geschikt zijn voor verwerking in een transportband of trommel-straalmachine. Draaitafel-werpstraalmachines nemen relatief minder ruimte in beslag en zijn duurzamer. Terwijl de onderdelen op de tafel van de straalcabine liggen, werpen strategisch opgestelde turbines straalmiddel uit in de richting van de onderdelen en zorgen zo voor de straalbehandeling. Het gebruikte straalmiddel valt in een trechter en wordt teruggewonnen door het hiervoor ontwikkelde terugwinsysteem. De draaitafel werpstraalmachines zijn leverbaar in een standard uivoering, maar tevens leverbaar met een speciale statelliet draaitafel. Lees de volgende secties voor een beschrijving van het straalproces en een korte uitleg van de soorten machines en hun constructie.

Standaard draaitafel werpstraalmachines

De machines zijn standaard leverbaar in drie afmetingen:

De machines worden gespecificeerd aan de hand van de grootste productafmetingen die ze aankunnen. Dit is de diameter van de draaitafel en de inwendige hoogte in de straalruimte.

Het unieke van deze machines is het feit dat wanneer de deuren open staan, het product van bovenaf midden in de machine geplaatst kan worden. Lees verder voor meer informatie over de onderdelen en de constructie van de machine.

Onderdelen en werking van de standaard draaitafel werpstraalmachines

De straalkamer of cabine van de draaitafel vormt de structurele basis voor de meeste andere modules. Het frame is zo geconstrueerd dat het stevig en stijf is. De cabine bevat de draaitafel en een trechter onder de draaitafel.

De werpstraalmachine wordt standaard geleverd met twee vleugeldeuren. Deze twee vleugeldeuren maken het mogelijk grotere producten in de straalkamer te plaatsen. Zoals eerder vermeld, kunnen door het unieke ontwerp van de straalkamer en de deuren producten vanaf de voorkant of bovenkant in het midden van de draaitafel worden geplaatst of vanaf de bovenkant worden getransporteerd.

Speciale zeer slijtvaste austenitische mangaanstaalplaten met een hoge slijtvastheid worden samen met duurzaam rubber gebruikt op vooraf bepaalde plaatsen aan de binnenzijde van de straalcabine. De mangaanstaalplaten worden geplaatst op plaatsen waar er een directe impact kan zijn van deeltjes met een hoog ricochet effect. Deze bekleding zorgt ervoor dat de deeltjes die de cabine raken de cabine niet beschadigen en dragen daarmee bij aan een lange levensduur van de machine.

De deuren zijn voorzien van een veilig vergrendelingsmechanisme dat ervoor zorgt dat de machine niet kan werken als de deur(en) niet volledig gesloten zijn. In de straalkamer bevindt zich de draaitafel waarop de te stralen producten worden geplaatst. Het straalmiddel valt door de geperforeerde tafel en wordt via een trechter systeem naar de elevator gevoerd. Voor grotere machines wordt de trechter geleverd met een schroeftransportsysteem dat het straalmiddel van de trechter onder de tafel naar de elevator transporteert. De straalmiddelruimte en de tafel zijn zo ontworpen dat het straalmiddel wordt vastgehouden en in de trechter valt en dus niet uit de machine valt wanneer de deuren worden geopend. Het straalmiddel wordt meerdere malen herbruikt in de machine middels het terugwinningssysteem voor straalmiddel dat bestaat uit een elevator, een reiniger voor straalmiddel en een opslagsilo. Het straalmiddel wordt via kleppen en slangen teruggevoerd naar de straalwielturbines.

Straaltechniek International hanteert de strenge normeringen voor machinebouw en beschikt over een vertrouwde toeleveringsketen die garant staat voor kwaliteit en hoogwaardige materialen.

Speciale satelliet-draaitafel werpstraalmachine: onderdelen en werking

De satelliet-draaitafel werpstraalmachine bestaat uit drie secties op de draaitafel die elk 120 graden uit elkaar staan.

  • Het voorste deel is naar de machinewerker gericht en maakt het laden en lossen van de onderdelen mogelijk. De machine kan ook worden ingericht als een volledig geautomatiseerd systeem inclusief het gerobotiseerd laden en lossen van onderdelen.
  • De twee binnenste secties zijn afgesloten met deuren en het stralen kan worden uitgevoerd terwijl de onderdelen worden geladen of gelost in de voorste sectie.
  • De complete draaitafel draait en indexeert om naar het volgende station te gaan. Elke sectie is echter voorzien van een eigen rotatie, zodat de onderdelen draaien terwijl ze worden gestraald.

Lees verder voor een beschrijving van de verschillende modules en de constructie van deze satelliet-draaitafel werpstraalmachine.

De straalkamer of cabine van de draaitafel vormt de structurele basis voor de meeste van de andere modules. Het frame is zo geconstrueerd dat het stevig en stijf is. In de cabine bevindt zich het draaiplateau/draaimechanisme voor de afzonderlijke secties van de tafel. De tafel is geperforeerd zodat het straalmiddel in een trechter onder de draaitafel kan vallen.

Het is belangrijk om vaak de media reiniger en de bovenkant van de elevator te komen. Om dit te kunnen bereiken en veilig te kunnen werken, is een serviceplatform voorzien. Voor volledig geautomatiseerde systemen met robot is een veiligheidsscherm rond de machine voorzien met laserdetectie-eenheden voor extra veiligheid.

De volgende afbeeldingen tonen:

  • de plaats van twee zeer efficiënte GN-straalwielen, die zich in een straalstation bevinden. En
  • een representatieve uitsnede met de trechter en een schroeftransport die het straalmiddel dat van de tafel omlaag in de trechter valt, transporteert met een elevator.

De elevator transporteert het straalmiddel naar een hoger niveau en laat het straalmiddel in de straalmiddelreiniger vallen. De straalmiddelreiniger zorgt ervoor dat een schoon en correct formaat straalmiddel naar de machine terugkeert voor hergebruik. De volgende afbeeldingen tonen de elevator en de straalmiddelreiniger. De bodem van de straalmiddelreiniger is voorzien van twee silo’s. Elke silo is voorzien van een straalmiddelregelklep en het straalmiddel wordt via speciale slangen naar de straalturbines gevoerd.

Het stof uit de straalkamers en de straalmiddelreiniger wordt afgezogen door een Pat Jet (hieronder afgebeeld) met gemakkelijk toegankelijke stoffiltratie-unit die hieronder is afgebeeld. De filtratie-unit zorgt ervoor dat de fijnere stofdeeltjes uit de luchtstroom worden verwijderd (99,9% filtratie efficiency) en dat de gefilterde lucht aan de omgeving wordt afgegeven. De filtratie- of stofopvangunits worden ook gemaakt in speciale ATEX-uitvoering als explosieveilige units die explosief stof kunnen verwerken. Voor speciale toepassingen en strenge eisen werkt Straaltechniek nauw samen met het moederbedrijf Naaykens (Naaykens.com) om een breed spectrum aan oplossingen te bieden.

Referenties

Al meer dan 40 jaar levert Straaltechniek maatwerk aan klanten over de gehele wereld. Van gewaardeerde individuele klanten tot multinationals, van enkele installaties tot complete inline-oplossingen voor grote gieterijen en spuiterijen. Wij bieden een breed spectrum aan oplossingen op basis van de behoeften van onze klanten. Bekijk gerust onze referenties voor meer details.

Bekijk onze referenties

WAAR KUNNEN WIJ U MEE HELPEN?

Straaltechniek International Groep

Wij bieden de meest geavanceerde oplossingen in de (high-end) metaalverwerkende industrie en leveren voor elk specifiek probleem maatwerk.

Een wereldwijd netwerk van verkoop- en servicepunten biedt ondersteuning bij het uitvoeren van onze zeer uiteenlopende projecten.

©2021 Straaltechniek International Groep. Alle rechten voorbehouden. Algemene Voorwaarden. Privacyverklaring.

Realisatie: Puntmedia

Open chat
1
Kunnen wij u helpen?
Kunnen wij u helpen?