Skip to main content

U kunt shot peening aan ons uitbesteden!

Shot peening is het meest veelzijdige levensduur verbeteringsproces dat bestaat voor metalen componenten. Niets van uw huidige productiecyclus voor het maken van componenten hoeft te worden gewijzigd.

Straaltechniek International ontwerpt en fabriceert geavanceerde shot peening machines voor vele bekende bedrijven over de hele wereld, zoals Air France – KLM, Aerostar S.A., RLC UK, Czech Airlines Technic, STORK FOKKER, Fokker Landing Gear, Collins Aerospace, General Electric, Rolls-Royce, N3, Chromalloy, Lockheed Martin, AVIC, COMAC, SAFRAN Landing Systems, Hycrome, Siemens, en Hyundai Motors.

Wij hebben onze expertise en toepassingsgebieden uitgebreid en zijn een vijftiental jaar geleden begonnen met het aanbieden van shot peening diensten. Voor deze aanvulling op onze kernactiviteiten hebben wij meerdere shot peening machines gebouwd die wij geheel naar uw en onze wens kunt inzetten. Op basis van onze ruim dertig jaar kennis en ervaring hebben we deze installaties ontwikkeld en gebouwd om geheel te voldoen aan uw eisen op het gebied van shot peening.

Te shotblasten hub

Een fan disk voor een gasturbine motor – door het shotpeenen is deze disk sterker en minder gevoelig voor metaalmoeheid.

Shotpeening als service

Wij zijn actief als onderaannemer voor gespecialiseerde shot peening voor industrieën die ervoor kiezen hun shot peening activiteiten uit te besteden aan experts. Eigenlijk voorzien we dan dus loonwerk voor u. Samen zullen we de beste manier bepalen waarop het shot peening proces het beste resultaat oplevert voor uw onderdeel. Drukspanningen zorgen voor uitstel van (en soms zelfs voorkomen) metaalmoeheid, verhoging van de bestendigheid tegen corrosie, beschadiging, cavitatie-erosie, het ontstaan van scheuren door spanningscorrosie, corrosie binnen het granulaat en verbrossing door waterstof.

Het maakt niet uit of u één onderdeel door ons wilt laten bewerken of grote(re) hoeveelheden nodig heeft. Onderdelen zoals versnellingen, bouten, schijven, spoelen, assen, (getande) wielen, pompen, kleppen, veren, torsiestangen, bladen en vanen kunnen worden bewerkt.

Research & development

Mocht u shot peening nog niet toepassen, en dus geen specificatie hebben voor het proces, dan gaan wij samen met u een R&D traject in. Op basis van onze know-how en ervaringen bij soortgelijke onderdelen, stellen wij een programma samen. Wij shotpeenen een aantal batches voor u met verschillende specificaties (media, intensiteiten). De onderdelen worden daarna onderworpen aan (duur)testen om te evalueren of er voldoende resultaat wordt behaald.

Levensduurverlenging van tientallen procenten is een normaal resultaat. Alle belangrijke parameters worden vastgelegd zodat wij het behaalde resultaat kunnen garanderen en repeteren.

Toegevoegde waarde van shotpeening

Door te shotpeenen worden drukspanningen aangebracht in de oppervlaktelaag van het product. Dit heeft een aantal grote voordelen, namelijk dat de materiaaleigenschappen beter worden zodat met minder materiaal dezelfde krachten weerstaan kunnen worden . De drukspanningen werken ook trekspanningen tegen, welke zorgen voor falen van componenten. Het vormen van scheuren wordt tegengegaan, en zo wordt de levensduur van cyclisch belaste onderdelen verlengd.

Tandwielen geshotpeened

Ook slijtagegevoelige onderdelen als tandwielen hebben een langere levensduur als ze door middel van shot peening behandeld worden.

Door te shotpeenen is het dus mogelijk om dezelfde resultaten te behalen met minder materiaal, of de levensduur te verlengen met dezelfde onderdelen. Voorbeelden waarbij dit wordt toegepast zijn:

  • Landingsgestellen, turbinebladen en assen van vliegtuigen. Hier is zowel de levensduur en daarmee veiligheid een belangrijke factor, net als het gewicht;
  • Krukassen en klepveren voor motoren – door deze lichter uit te voeren opereert de motor op een zuiniger punt en gaat deze tevens langer mee;
  • Hoge-snelheid onderdelen voor onder andere de semiconductor industrie. Acceleratie van 100 m/s2 of ca. 10g is daar niet ongebruikelijk, en elke gram massa minder zorgt er voor dat er minder krachten nodig zijn om deze onderdelen te bewegen.

Voor meer informatie over shotpeening verwijzen we u graag door naar onze kennispagina.

Jobshotpeening: seriematig, machinaal of handmatig

We hebben regulier werk voor onze klanten, waar we op dagelijkse basis voor shotpeenen. Er is zelfs een speciale shotpeening machine aangeschaft voor het shotpeenen van vele producten tegelijkertijd, van ongeveer 1m x 0.3m. Maatwerk shotpeenen is ons dus niet vreemd. Onlangs is nog een set zeer grote producten met een gewicht van 1.5 ton geshotpeend. Binnenkort gaan wij een opdracht uitvoeren op het tot nu toe grootste- en zwaarste product: 6.5 meter lang en 7.5 ton zwaar.

Vraag bij onze experts naar de prijzen en levertijden. Reken voor het voorbereiden van een nieuwe shotpeen klus een levertijd van enkele weken.

Gecertificeerd jobshotpeening

Shotpeening gebeurt vaak op zeer kritische onderdelen. Het is dan ook van belang dat het hele proces zorgvuldig uitgevoerd, gemonitord en gevalideerd wordt. Procescontrole is dan ook zeer belangrijk, bij het shotpeenen kalibreren wij onze machines dan ook regelmatig, controleren wij de drukspanning in het materiaal periodiek door middel van de Almen strip procedure en documenteren wij alle verwerkingsstappen per onderdeel.

Ons shotpeening proces verloopt dan ook volgens de AMS 2430, AMS2431, SAE J442, SAE J443 norm en richtlijnen. Tezamen met de behandelde onderdelen leveren wij een C.o.C. dat bevestigt dat de geleverde shot peening service voldoet aan de gestelde eisen en normen.

Voordelen van outsourcing shotpeening

Het outsourcen van shotpeening heeft een aantal grote voordelen. Ten eerste bent u gegarandeerd van een hoge kwaliteit geleverd door ervaren specialisten. Wij denken dan ook graag mee met het product en het proces, en indien nodig adviseren we waar shotpeening overbodig of juist intensere peening gewenst is.

Ten tweede hoeft u zo niet de kennis, ervaring en machines aan te schaffen en onderhouden – pas bij zeer hoge aantallen producten die routinematig geshotpeend worden wordt het rendabel dit in-house te doen.

Ten derde bent u zo veel flexibeler, met het bundelen van orders van verschillende klanten hebben wij een grote capaciteit om te jobshotpeenen en kunnen we snel grote orders verwerken in geval van spoed. Zulke nabehandelingen zijn regelmatig bottlenecks die uitloop van levertijden veroorzaken, bij het uitbesteden bent u gegarandeerd van een korte doorlooptijd.

Referentie: seriematige machinale shotpeening services voor high-tech metalen onderdelen

Een leverancier van aandrijfschijven heeft het shotpeenen van deze stalen onderdelen uitbesteed aan Straaltechniek. Met een productieoplage van 100.000 per jaar en weinig andere producten die een shotpeening behandeling nodig hebben is het erg rendabel om deze shotpeening niet intern uit te voeren.

Handmatige job peening van kritieke onderdelen

Voor enkele of seriematige onderdelen bieden wij ook handmatige shotpeening service aan.

Met grote regelmaat shotpeenen wij pignon en kroonwiel voor de motorsport industrie. Na dit proces kunnen deze onderdelen meer vermogen verwerken zonder dat deze stuk gaan.

Referentie jobpeening: kritische buisverbinding voor olie en gas

Voor een klant werkzaam in de olie en gas hebben wij een kritische verbinding voor een set connector buizen geshotpeened. Het doel hiervan is de levensduur van deze buizen te verlengen. Daar deze dagelijks gebruikt worden op de afgelegen gebieden op de oceaan is vervangen een kostbare zaak.

Referentie  OR230101 
Product  Connector buizen
Shot media  ASR 110 steel shot
Hardheid media  55-62 HRC
Intensiteit  0.20 – 0.35 mm Almen A
Coverage  Tot 100%

Referentie jobpeening: las van onderstel

Referentie  BE-201104/01082 
Product  Lassen van kritisch onderdeel chassis
Shot media  SCCW#17 
Intensiteit  0,008″ – 0,012″ Almen A 
Coverage  > 98% 

De aangebrachte lassen op dit onderstel zijn onvoldoende sterk om voldoende weerstand te bieden tegen de wisselende belastingen. Shotpeening van deze lassen heeft de aanwezige trekspanningen in voldoende mate verminderd en zodoende de constructie sterk genoeg gemaakt om de krachten op te vangen.

Zoekt u een jobshotpeener voor enkele onderdelen of een serie aan producten? Wij staan klaar om u te helpen!

Neem contact op

WAAR KUNNEN WIJ U MEE HELPEN?

Straaltechniek International Groep

Wij bieden de meest geavanceerde oplossingen in de (high-end) metaalverwerkende industrie en leveren voor elk specifiek probleem maatwerk.

Een wereldwijd netwerk van verkoop- en servicepunten biedt ondersteuning bij het uitvoeren van onze zeer uiteenlopende projecten.

©2021 Straaltechniek International Groep. Alle rechten voorbehouden. Algemene Voorwaarden. Privacyverklaring.

Realisatie: Puntmedia

Open chat
1
Kunnen wij u helpen?
Kunnen wij u helpen?