Skip to main content

Welke straalprincipes zijn er?

Werking injectiestralen

Het injectiesysteem ontleent zijn naam aan de injector die zich in het straalpistool bevindt. Zodra de perslucht via de persluchtslang door de injector van het straalpistool in de richting van de mond van het straalpistool begint te stromen, ontstaat er een onderdruk. Hierdoor worden korreltjes straalmiddel vanuit de trechter, via een “uitloopbeker” aangezogen. In de injectorkamer mengen de aangezogen korreltjes straalmiddel zich met de stroom perslucht. Via de straalpijp van het straalpistool gaan de korreltjes straalmiddel met grote snelheid op weg naar het te stralen oppervlak.

Werking persluchtstralen

Bij drukstralen wordt d.m.v. een drukvat lucht én straalmiddel tegelijkertijd op druk gebracht en toegevoegd aan de luchtstroom. Dit is een iets duurdere oplossing, vanwege het vat en enkele extra benodigde regelkranen en kleppen. Straalmiddel valt door het eigen soortelijk gewicht in de persluchtstroom en wordt naar de straalpijp getransporteerd, alwaar het op het product wordt gericht om het product te stralen. Een hoofdkraan, vulkegel, ontluchtkraan, straalmiddelkraan en doorpompkraan is aanwezig in dit systeem.

Vergelijk

Bij persluchtstralen kan een relatief grotere korrel gebruikt worden voor het stralen bij minder luchtverbruik. Het rendement van een drukstraal systeem is hoger, omdat in een injectiesysteem veel energie verloren gaat bij het aanzuigen van het straalmiddel. In het algemeen kan worden gesteld dat injectie (of injector) straalsystemen alleen worden toegepast in geval van:

  • Zeer dunne materiaaldikten
  • Er relatief lage productie aantallen nodig zijn
  • Er slechts zeer beperkte verontreinigingen aan het oppervlak aanwezig zijn.
  • Als er voor zeer beperkte kosten geïnvesteerd dient te worden

Overige voor- en nadelen van injectiestralen t.o.v. persluchtstralen:

Voordelen Nadelen
Veelal kleine, eenvoudig te bedienen apparatuur Niet geschikt voor alle straalmiddelen. (bijv. gietijzer en staal of bij grotere korrel)
Relatief lage productie aantallen Niet echt geschikt voor verwijdering van bijv. walshuid, dikke roest of verflagen
Geringer gevoeligheid voor vochtige perslucht

Meer informatie?

Stel aan onze adviseurs Uw vragen per telefoon, WhatsApp of via email (button hieronder)!

Neem contact met ons opTerug naar alle artikelen

WAAR KUNNEN WIJ U MEE HELPEN?

Straaltechniek International Groep

Wij bieden de meest geavanceerde oplossingen in de (high-end) metaalverwerkende industrie en leveren voor elk specifiek probleem maatwerk.

Een wereldwijd netwerk van verkoop- en servicepunten biedt ondersteuning bij het uitvoeren van onze zeer uiteenlopende projecten.

©2021 Straaltechniek International Groep. Alle rechten voorbehouden. Algemene Voorwaarden. Privacyverklaring.

Realisatie: Puntmedia

Open chat
1
Kunnen wij u helpen?
Kunnen wij u helpen?