Skip to main content

Stralen met korund

Sinds een 2 tal jaren heeft WINOA, de grootste fabrikant ter wereld van steel shot en steel grit, een nieuw product ontwikkeld en op de markt gebracht. Straaltechniek is reeds sinds 40 jaar verdeler van hun steel shot en steel grit. De merknaam van dit nieuwe product is Stelux. Het bestaat zowel uit rond als kantig en is in diverse korrelgroottes beschikbaar. Het kantige Stelux CG is een RVS straalgrit dat dient als voorbereiding tot natlak, poedercoaten, alsook geschikt is als voorbereiding tot metalliseren.

RVS Straalgrit Straalmiddel

Normaal Korund Straalmiddel

Korund vs RVS Straalgrit
(Video en VO: Lotte Wildhagen)

Het straalmiddel bevat ongeveer 30% chroom en heeft een hardheid van 58 HRC (+- 3). Ter vergelijking met andere straalmiddelen, zoals Korund, die veel stof genereren, is er praktisch geen stofontwikkeling met Stelux CG RVS grit! Door de lage stofbelasting op de patronen, krijgen deze een langere levensduur dan met Korund. Ook kan bij het plaatsen van een nieuwe straalcabine voor een stofafzuiging worden gekozen met minder debiet ten opzichte van Korund. Ook is er veel beter zicht voor de straler tijdens het proces dan met Korund. Daarbij is er veel minder slijtage aan straalmiddeltransport, straalslangen en nozzles dan met Korund.

Stof op de vloer na het stralen met Edel Korund

Roestvorming wegens natte vloeren bij het stralen met Normaal Korund

RVS Stelux vs. Korund

Er zijn enorm veel voordelen ten opzichte van andere straalmiddelen zoals Korund:

  • Straalmiddelen zoals Korund hebben vaak een zeer beperkte levensduur en genereren een hoge stofontwikkeling in de straalcabines wat finest is voor de zichtbaarheid voor de stralers.
  • Met het Stelux CG RVS straalgrit wordt de investering kleiner en het verbruik van stroom wordt ook verminderd ten opzichte van Korund.
  • Het verwachte gebruik van dit RVS straalgrit is 10 keer minder dan Korund. Bedrijven die als loonstraler opereren moeten wekelijks slechts 25 tot 50 kilo bijvullen om het bedrijfsmengsel op peil te houden.
  • Met dit RVS grit wordt de levensduur van de filterpatronen met vele malen verlengd ten opzichte ven Korund.
  • Bedrijven die met steel grit stralen kunnen er ook hun voordeel mee doen vergeleken met Korund.
  • Er zal zich buiten de straalcabines geen roestvorming voordoen wegens natte vloeren, wat nu bij Korund vaak wel het geval is.
  • Dit RVS grit geeft een veel kleinere kost naar afvoer van de afgewerkte korrel dan Korund.
  • Ook onderdelen van oldtimers alsook de carrosserieplaat ervan kan met lage druk worden gestraald met Stelux CG RVS grit en dit zonder vervorming.
  • Het kantige Stelux CG RVS straalgrit kan ook worden toegepast op werpstraalmachines.

Meer informatie?

Stel aan onze adviseurs Uw vragen per telefoon, WhatsApp of via email (button hieronder)!

Neem contact met ons opTerug naar alle artikelen

Corund of Korund?

Chemisch gezien is Korund de kristallijne vorm van Aluminiumoxide met als formule α-Al2O3. Het straalmiddel wordt vaak beschreven als Corund of Korund. Maar wat is het verschil tussen de twee? Bedrijven die straalmiddelen verkopen gebruiken de termen vaak gemengd en daardoor is het onduidelijk wat nu de meest gangbare vorm is. Buiten dat Corund wordt gebruikt als beschrijving van het straalmiddel Aluminiumoxide, is het ook een stad in Roemenië. Toch zijn de meeste zoekresultaten gerelateerd aan het straalmiddel. Met het woord Korund, zijn de zoekresultaten vooral gerelateerd aan het mineraal Aluminiumoxide. Daardoor zou dit dus de ‘juiste’ term zijn. Toch zijn de eerste resultaten niet gerelateerd aan het straalmiddel, maar meer aan edelstenen en de betekenis/definitie. De term wordt vertaalt naar ‘Corund’ in het Engels, ‘Corindon’ in het Frans en ‘Korund’ in het Duits. Alhoewel Korund dus de juiste term is voor het mineraal Aluminiumoxide, lijkt Corund vaker gebruikt te worden om het straalmiddel te omschrijven.

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

WAAR KUNNEN WIJ U MEE HELPEN?

Straaltechniek International Groep

Wij bieden de meest geavanceerde oplossingen in de (high-end) metaalverwerkende industrie en leveren voor elk specifiek probleem maatwerk.

Een wereldwijd netwerk van verkoop- en servicepunten biedt ondersteuning bij het uitvoeren van onze zeer uiteenlopende projecten.

©2021 Straaltechniek International Groep. Alle rechten voorbehouden. Algemene Voorwaarden. Privacyverklaring.

Realisatie: Puntmedia

Open chat
1
Kunnen wij u helpen?
Kunnen wij u helpen?